Translate

неделя, 20 ноември 2016 г.

ФОНДАН (Захарно тесто)


У дома като се започне от края на октомври, та чак до януари почти всеки ден има празник. Рождени дни, именни дни, КОЛЕДААА хахах и така все има поводи да за вкусни мъфини, торти и сладки с красиви декорации. Фондан можете да намерите в големите вериги магазини и интернет, но за мен това не е опция. Предпочитам да си го приготвям сама, защото първо става доста по- фин, на вкус е много по-добър (както моята половинка твърди) и по нищо не отстъпва на купешкия. Изключително гъвкав е и ако обичате да се занимавате със захарни скулптури тази рецепта определено ще Ви е от полза. Пробвайте я и няма да съжалявате!:)   
Необходими продукти:

1/4 ч.ч.пълномаслено мляко
1 1/2 с.л. желатин
1/2 ч.ч глюкоза
1 1/2 с.л. масло
1 1/4 с.л. глицерин + за размесването
1 ванилия
1 щипка сол
1 кг. пудра захар
около 50 гр. царевично нишесте


Начин на приготвяне:

В млякото изсипваме желатина и го оставяме на една страна за 3-4 мин., след което  го загряваме в микровълновата за 30 сек. ( ако желатинът не се е втечнил го разбъркваме добре и го  връщаме за още 15 сек.). В купа смесваме глюкозата, маслото, глицеринът, ванилията и солта, прибавяме топлото мляко с желатин. Разбъркваме ги добре, слагаме ги в микровълновата на High Power за 1 мин (или докато всички съставки се разтопят и смесят добре), разбъркваме отново и ги оставяме да изстинат до телесна температура. Към вече изстиналата смес прибавяме на порции пудрата захар, като постоянно разбъркваме с миксера на средна скорост. Фонданът е готов когато започне да се отделя от стените на купата. Намазваме с глицерин кухненския плот и върху него започваме да го месим на ръка , като от време на време поръсваме с царевичното нишесте, за да не лепне по ръцете. Съхраняваме го в плътно затворена торбичка до един месец.

...А  на 29 октомври аз открих сезона на фондана:) Уверих се, че тестото е изключително гъвкаво, работи се много лесно с него и за 15 мин. имах този сладък фотоапарат.
И така  тортичката изненада за моя любим фотограф, без който блога нямаше да е същия, стана още по специална!:)

Два ъпдейта от учебния процес "Работа с фондан 2018".






Няма коментари:

Публикуване на коментар